REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
DEPARTMENT OF FINANCE
BUREAU OF INTERNAL REVENUE

November 16, 2004

REVENUE MEMORANDUM CIRCULAR NO. 72-2004

SUBJECT Clarification of Issues on the Additional Transactions Subject to

TO

Creditable Withholding Tax under Revenue Regulations No. 17-
2003 (RR 17-2003), as amended by RR 30-2003, RR 1-2004 and

RR 3-2004

All Withholding Agents, Internal Revenue Officers and Employees
and Others Concerned

QL

Al.

Q2.

BASIS OF WITHHOLDING TAX

What shall be the basis of expanded withholding tax (EWT) or creditable
withholding tax (CWT) on payments made to a Non-VAT registered supplier of
goods or services?

The basis shall be the gross billing.
Example of income payment to NON-VAT registered contractor:

Gross Billing on Services P100,000.00
Less: 2% EWT x P100,000.00 2,000.00
Net amount due the payee P 98,000.00

What shall be the basis of CWT to a VAT registered supplier of goods and
services?

The basis shall be the gross amount paid exclusive or net of VAT.

Exampl e of income payment to VAT registered contractor:

Gross amount paid P110,000.00
Less: 2% EWT (P110,000.00 x 10/11 x 2%) 2,000.00
Amount due the payee P108.000.00




Q3.

A3.

Q4.

A4.

Q5.

A5.

What shall be the basis of EWT in case goods and services are not billed
separately on purchases made by the Top 10,000 Private Corporations
(TTC)/Government Office (GO)/Large Taxpayer (LT)?

In cases where purchase of goods are separately billed from purchase of service,
the applicable rate of 1% on goods and 2% on services shall be applied
respectively. However, in case of failure to separately bill goods and services, the
higher rate of 2% shall apply.

On rentals of persona property in excess of P10,000.00 per year under Section
2.57.2(C)(2) of RR 2-98 as amended by RR 17-2003, what will be the basis of the
5% EWT considering the following payments for taxable year 2003 and on what
month will the payor withhold the tax?

June P 3,000.00
July 3,000.00
August 3,000.00
September 5,000.00
TOTAL P 14,000.00

The basis of the 5% EWT shall be the total amount of P14,000.00 to be deducted
from the September payment since it is the period when it exceeded the threshold
of P10,000.00/annum. However, if the withholding agent reasonably expects that
the annual rental will exceed P10,000.00, then it may start withholding on the
first month in the above example (June). “ Reasonably expects’ is determined
when it clearly shows in the documents like lease contract/agreement the amount
to be received within a given period.

The basis of withholding as applied above shall also be applicable to other
income payments with applicable threshold amount of income payments

Could we consider a seller of goods or services as regular supplier if the amount
per transaction is only P500.00 but has more than six (6) transactions in a taxable
year?

The term “regular suppliers’ is defined as suppliers who are engaged in
business or exercise of profession/calling with whom the taxpayer-buyer has
transacted at least six (6) transactions, regardless of amount per transaction,
either in the previous year or current year. The threshold amount of less than
P10,000.00 appliesonly to a * single purchase” .



. ON_INCOME PAYMENTS TO MERALCO, COMMUNICATIONS AND
OTHER UTILITY COMPANIES

Q6. Are payments to Mealco and telecommunications companies like PLDT,
SMART, etc. considered payment for services and as such, subject to the 2%
EWT if the payor is TTC/GO/LT?

A6. Payments to Meralco and telecommunications companies are considered
payments for services and therefore subject to the 2% EWT if the payor is a
TTC/GO/LT pursuant to Sections 2.57.2 (M) and (N) of RR 2-98, as amended.

Q7 For payments made to Meralco by TTC/GO/LT, what will be the tax base in the
computation of the 2% EWT.

A7 It shall be the current amount due appearing in the billing statement.

Q8. Isthe ingtalation and removal cost of service application for temporary service,
reimbursements made by the payor to Meralco for charges for relocation of poles
and other electrica facilities, use of rubber hose for safety precaution and testing
of meters considered as non-revenues subject to the 2% EWT?

A8. The payment made by the TTC/GO/LT to Meralco on installation and removal cost
of service application for temporary service is subject to the 2% EWT. On the
other hand, all amounts reimbursed by the payor to Meralco for relocation of
poles and other electrical facilities are not subject to 2% EWT.

Q9. Isthe payment to telecommunications companies by the TTC/GO/LT on overseas
dispatch, message or conversation originating in the Philippines subject to the 2%
EWT? What shall be the tax base?

A9.  Yes. Thetax base shall be the amount paid |less the overseas communication tax.

Q10. Isthe TTC/GO/LT-lessee required to withhold the 2% EWT on its payments to
Meralco, PLDT and other utility companies which are coursed through the lessor,
the electric meter being in the name of the lessor?

Al10. Yes, the TTC/GO/LT-lessee shall withhold the 2% EWT whether or not the
electric meter isin its name provided that valid proof that payment of a particular
expense is being shouldered by the payor claiming the expense. The lessee shall
present the contract of lease together with the photocopy of the notice from the
BIR designating the corporation as one of the Top 10000 Private Cor porations to
Meralco, PLDT and other utility companies through the lessor and shall likewise
issue the corresponding BIR Form No. 2307 in the name of the utility
companies.



Q11.

All.

Q12.

Al2.

Q13.

Al3.

TTC/GO/LT failed to withhold tax on payments to Meralco, telecommunications
companies, service providers, purchase of supplies or goods etc. as enumerated
under RR 17-2003 from June, 2003 to present. May the TTC/GO/LT deduct the
tax from the current billing of the said companies? Will the TTC/GO/LT be
penalized for its failure to withhold for the months of June and July, 2003?

No, withholding of the EWT shall be in the current month and may only be
deducted in the billings for the current month. Penalties for failure to withhold the
2% EWT from prior periods shall be imposed on the payor-withholding agent but
it may request for abatement of penalties under RR 13-2001 dated September 27,
2001.

ON INCOME PAYMENTS TO PROFESSIONALS/TALENTSETC.

What are the prevailing withholding tax rates applicable to income payments
made to professionals, talent, etc.?

On gross professional, promotional and talent fees or any other form of
remuneration for the services of professionals, talents, etc., the withholding tax
shall be 15% if the gross income for the current year exceeds P720,000 and 10%,
if otherwise. The income tax withheld are creditable against the income tax due
computed at the end of the quarter or taxable year.

How will the withholding agent determine the applicable rate considering that
he/it may not have knowledge of the gross earning of the payee from al sources?

In order to determine the applicable rate of 10% or 15% to be applied by the
withholding agent, every payee (professional/talent/corporate director/juridical
person) shall periodically disclose hig/its gross income for the current year to the
BIR by submitting a NOTARIZED SWORN DECLARATION in three (3) copies
{2copies for BIR and 1 copy for the taxpayer} to the Collection Division of the
Regional Office/LTAD/LTDO where the income earner is registered. The
disclosure should be filed on June 30 of each year or within 15 days after the end
of the month the payee's income reaches P720,000, whichever comes earlier. In
case the total grossincomeislessthan P720,000 as of June 30, he shall submit a
second disclosure within 15 days after the end of the month when his gross
income exceeded P720,000. Copies of the sworn declaration stamped
“RECEIVED” by the BIR shall be furnished to each concerned withholding
agent/payor.

Thus, for the period Januaryl to June 30, unless the payee has informed
the payor/withholding agent through the sworn declaration that his gross income
has exceeded P720,000, the applicable withholding tax rate is 10%. Starting



Q-14.

A-14.

Q15.

Al5.

Q16.

Al6.

Q17.

Al7.

Q18.

July 1, if the payee fails to execute a sworn declaration or furnish a copy to the
payor if one has been executed, the withholding tax shall be 15%.

In case the withholding agent has made accumulated payments within the
year exceeding P720,000 to a particular payee, then subsequent payments by the
payee shall be subjected to 15% even without the sworn declaration.

Are honoraria paid to instructors of cooking lessons, martial arts and various
gports and health activities subject to EWT?

Yes, they are considered talent fees subject to the 10% EWT if current annual
income of the instructor is P720,000.00 and below and 15%, if otherwise.

OTHER CLARIFICATION

Are payments for life and non-life insurance premium by the TTC/GO/LT to
domestic/resident foreign insurance companies considered payment for services
subject to the 290 EWT?

Yes.

What will be the basis of the 2% EWT to be deducted on the premium for the
insurance coverage of the vehicle sold to the customer of a TTC-automotive
dedler to the Insurance Company considering the information on the insurance
policy as follows:

Premium (CTPL, OD, TPPD, etc.) P26,000.00
VAT 2,600.00
Doc. Stamp Tax 3,250.00
Local Tax 130.00
Total amount per policy P31,980.00

The 2% EWT shall be computed based on the amount of premium paid, exclusive
of the VAT and other taxes. Thus, P26,000.00 x 2% = P520.00.

Are insurance premiums paid through brokers/agents subject to the 2% EWT?

Yes, premium payments to insurance companies through brokers or agents or any
other person authorized to receive/collect payment on behalf of the insurance
company shall be subject to the 2% EWT to be withheld by the payor or person
having control over the payment. However, the payor is required to issue the
corresponding certificate of taxes withheld (BIR Form No. 2307) in the name of
the insurance company, not in the name of the insurance broker.

Is payment of interest on bank loans by the TTC/GO/LT and other fees paid to the
bank subject to the 2% EWT?



Al8.

Q109.

Al9.

Q20.

A20.

Q21

A21.

Q22.

A22.

Yes. However, payment of interest to OBUSYFCDUs shall be subject to final
withholding tax of 10%.

Is the payment of the principal and interest on loans, service fees and other
charges considered as income extended by local banks, quasi-banks and other
financial institutions to the TTC/GO/LT subject to the 2% EWT?

Only the interest payments on loans, service fees and other charges considered as
income are considered payment for services rendered, hence, subject to 2% EWT.
Payment corresponding to the principal amount is not subject to EWT.

If the payment for the purchase of goods or services to their regular suppliers by
the TTC/GO/LT is through credit card or through company issued credit card to
officers employees for purposes of reimbursements, will the TTC/GO/LT be
required to withhold the tax when it presents the credit card to the supplier?

The TTC/GOI/LT is not required to withhold the tax upon presentation of the
credit card to the supplier. The TTC/GO/LT, however, is required to withhold
the 2% expanded withholding tax corresponding to the interest payment and/or
service fee and other charges imposed by the credit card company. The credit
card company, on the other hand, shall withhold 1% of 50% of the gross amount
paid to any business entity pursuant to Section 2.57.2(L) of RR 2-98, as amended.

Is the payment by the TTC/GO/LT to their regular suppliers through
employees/agents or any persons purchasing for or in its behalf representing
reimbursabl e expenses by the payee subject to the EWT?

Yes, the reimbursable expenses are subject to the EWT of 1% on goods or 2% on
services provided that the sales invoice/official receipt shall be in the name of the
persons whom the former represents and the corresponding certificate of taxes
withheld at source (BIR Form No. 2307) isissued. Itisreiterated that BIR Form
No. 2307 shall only be issued by duly authorized representative of the employer-
withholding agent.

Is the payment made by the TTC/GO/LT to a customs broker for arrastre, customs
duties, wharfage, documentation, handling fee and forwarders subject to the 2%
EWT?

Yes, it is subject to the 2% EWT. However, advance payment by the customs
brokers for expenses such as arrastre, wharfage, documentation fee, etc. should
not form part of the gross receipts if invoiced directly in the name of the broker’s
client and if reimbursement to the broker is not invoiced with the broker’s VAT
invoice/official receipt.



Q23.

A23.

Q24.

A24.

Q25.

A25.

Q26.

A26.

Q27.

A27.

Q28.

A28.

Is the payment for membership dues of the TTC/GO/LT to country clubs and/or
gports club and the like considered service subject to the 2% EWT under RR 17-
2003?

Yes, membership fees are considered services subjected to the 2% EWT.
However, when the payee-club or organization is a non-stock, non-profit
organization not subject to income tax, hence, payment is not subject to EWT
upon presentation of proof of exemption issued by the BIR.

What will be the basis of the 2% EWT if the charges of hotel, motel, resort and
similar establishments to TTC/GO/LT include room accommodation, food and
beverage, laundry, business center charges, etc. including service charges?

The basis shall be the gross billing exclusive or net of the VAT for VAT registered
payees and gross billing for NON-VAT registered payees.

Are payments made by TTC/GO/LT for the purchase of movie and/or concert
tickets subject to the 2% EWT?

Yes, payment for movie/concert tickets are considered payment for services and
therefore subject to 2% EWT.

Are the corporations previously belonging to the Top 5000 corporations still
required to file the list of regular suppliers of goods? How about suppliers of
services?

Yes, former Top 5000 corporations are still required to submit the list of their
regular suppliers of goods and services unless they have been informed by the
BIR that they ceased to be included in the Top 10000 corporations. They are
required to submit their 1% semester list on July 31 and 2" semester on January
31 of the following year. They shall continue to withhold 264 EWT for the
purchase of goods and 2% for services unless informed otherwise.

Are services rendered by private hospitals and entities considered as government
owned or controlled corporations (GOCC) subject to the 2% EWT if the payor is
aTTC/GO/LT?

Yes, since they are also engaged in the supply of services. Only GSS SSS
PHILHEALTH, PAGCOR & PCSO are exempted from income tax, and
consequently from EWT.

Is payment by TTC/GO/LT for magazine/newspaper subscription subject to 1%
EWT?

Yes, it shall be considered purchase of goods subject to 1% EWT.



Q29.

A29.

Q30.

A30.

Q31.

A3l

Q32.

A32.

Q33.

A33.

Q34.

A34.

Q35.

A35.

Is the amount paid to TV or radio stations by the TTC/GO/LT for airing
commercials and payment made directly to newspaper publishers for print
advertisements subject to the 2% EWT?

Yes, they are considered suppliers of service and therefore subject to 2% EWT.

Is the payment made by an advertising agency for the print advertisement of
TTC/GO/LT to newspaper publishers (Manila Bulletin, Manila Times, etc.)
subject to EWT?

The payment made by the advertising agency for the print advertisement of
TTC/GOI/LT to the newspaper publisher is subject to the 2% EWT provided that
the advertising agency isa TTC/LT.

Is the payment made to Health Maintenance Organizations (HMOs) by
TTC/GO/LT subject to EWT?

Yes, the payment is subject to 2% EWT.

Are payments made by TTC/GO/LT to cooperatives for the purchase of goods
and/or services subject to EWT?

Yes, except when they can show proof of exemption from income tax issued by the
BIR

Are payments made to companies registered with PEZA/BOI for the purchase of
goods or services subject to EWT?

Yes. However, payments to PEZA/BOI registered companies which are exempt
from income tax shall not be subjected to EWT pursuant to Section 2.57.5 of RR
2-98, as amended, upon presentation of proof of exemption issued by the BIR.

Are payments made to embassies for visa fees/services subject to EWT?

No.

Is the payment by a TTC-bank to the Car or Automotive Deder representing a
certain percentage of the cost of the vehicle bought by a customer through
financing subject to EWT? What is the rate?

The payment shall be considered purchase of goods (vehicle) and shall be subject
to 1% EWT.



Q36.

A36.

Q37.

A37.

Is the amount paid by a TTC/GO/LT to the automotive dealer representing the
entire amount of a car availed of by an employee through a company car plan
subject to EWT if the car will be registered with Land Transportation Office
(LTO) under the name of the employee?

Yes, the amount paid by the TTC/GO/LT to the automotive dealer is subject to 1%
EWT.

For those availing of EFPS, what shall be the deadlines for filing of returns and
remittance of taxes withheld?

The date of filing of withholding tax returns shall be in accordance with the
deadlines set in RR 26-2002 while the remittance of taxes withheld shall be five (5)
days later than the deadlines set for taxpayer/withholding agents not availing of
the EFPS.

All internal revenue officers and employees are hereby enjoined to give this

Circular as wide a publicity as possible.

J2

(Origina Signed)
GUILLERMO L. PARAYNO, JR.
Commissioner of Internal Revenue

Mag/jnb



